Det menneskelige behov: Usikkerhed/variation

Det menneskelige behov: Usikkerhed/variation

Hvordan påvirker det menneskelige behov usikkerhed/variation vores liv?

Vi er i gang med en serie blogindlæg om de seks menneskelige behov: Sikkerhed, Usikkerhed/Variation, Betydning, Kærlighed/tilknytning, Vækst og Bidrag. Og det er tid til at dykke ned i vores menneskelige behov for usikkerhed/variation. Vi har alle et behov for usikkerhed, selvom det indimellem kan virke provokerende at miste kontrol, og vi derfor selvfølgelig også har brug for en vis grad af sikkerhed, som vi kiggede på i det sidste blogindlæg.

Balancen mellem sikkerhed og usikkerhed

Det gælder om at have den rette balance mellem sikkerhed og usikkerhed/variation. For lidt usikkerhed bliver til kedsomhed og ikke engagement. For høj prioritering af usikkerhed i forhold til sikkerhed kan føre til øget risiko for ulykker. Hvis vi prioriterer usikkerhed/variation og spænding over f.eks. kærlighed/tilknytning, kan det også føre til, at vi går fra forhold til forhold eller har kortvarige og mange forhold, selvom vi inderst inde drømmer om nærhed.

Vi skal selvfølgelig have alle 6 behov opfyldt i en vis grad. Hvordan vi prioriterer usikkerhed/variation sammenholdt med de øvrige 5 behov, vil afgøre vores liv. En, der har usikkerhed som det vigtigste behov, vil vælge og udvikle en helt anden type job, kæresteforhold, hobby end en hvis vigtigste behov er sikkerhed. Et menneske, hvis vigtigste behov er usikkerhed, vil vælge helt anderledes både i forhold, venskaber, arbejde, end dem hvis vigtigste behov er kærlighed/tilknytning.

Lever du ikke allerede dit drømmeliv eller vil du tage din drøm til det næste niveau (der er altid et nyt niveau)? Overvej: Hvilken prioritering det menneskelige behov usikkerhed/variation så skal have i dit liv. Det kan også være det er forskelligt på forskellige livsområder. Et menneske kan f.eks. godt have brug for høj grad af økonomisk sikkerhed, men ikke have behov for høj grad af sikkerhed for anerkendelse udefra, eller høj grad af sikkerhed for hvad morgendagens arbejdsdag bringer.

Konstruktive og destruktive måder at opfylde behovet for usikkerhed

Alle behov kan opfyldes på en henholdsvis konstruktiv og destruktiv måde. Hvad mener jeg med det? F.eks. hvis man får opfyldt sit usikkerhedsbehov ved at tage på nye restauranter, så kan det give nye oplevelser. Men hvis man ikke har råd til det eller egentlig har lyst til at prioritere pengene anderledes til noget, der ville give mere værdi for en, er det måske mere konstruktivt at gøre det ved at gå tur i skoven, køre nye veje på arbejde, prøve nye hobbyer, lære noget nyt, eller møde nye mennesker.

Hvis man f.eks. får usikkerhedsbehovet opfyldt i forhold ved at skabe drama eller vælge et forhold med en partner som er utilregnelig, så kan det blive destruktivt. F.eks. havde jeg en teenager Laura i samtale. Hun havde været i en skole, hvor der var meget vold, konflikter og drama. Laura var et sundt ungt menneske. Da Laura skiftede over til en skole uden drama, sagde hun, det var kedeligt. Hun sagde til mig: “Jamen Charlotte de er helt almindelige på den nye skole, der sker ikke rigtigt noget, det er kedeligt. På den gamle skole var der altid gang i den.” Laura var blevet vant til at få behovet for usikkerhed opfyldt på en destruktiv måde. Da hun skiftede skole, skulle hun lære at få behovet opfyldt på en konstruktiv måde. Ved f.eks. at køre mountainbike på nye baner, eller lære at lave nye madretter. Laura trives meget bedre i den nye skole, og har meget bedre mulighed for indlæring. Og det selvom det i starten var kedeligt og uden daglige adrenalin rushes.

Usikkerhed/variation i relationer

I et parforhold kan man ligeledes få behovet for usikkerhed opfyldt ved at lave drama, men man kan også gøre det ved at lave nye ting sammen, lave overraskelser til hinanden, finde nye måder at elske på. Jeg har i min terapeutiske praksis hørt om en del kvinder, der var i fysisk eller psykisk voldelige forhold, og som indså at de brugte det til at få opfyldt deres behov for usikkerhed på en destruktiv måde. Det samme kan være tilfældet, hvis man er i et forhold med en som ikke rigtig vil en, eller som er utro.

Tag nu Dorte, hun var i forhold med en voldelig mand, og hun ville ikke længere acceptere at have den grad af destruktiv usikkerhed i sit liv. Ægte sund kærlighed/tilknytning skulle prioriteres højere, så hun blev skilt. Hun havde stadig et behov for usikkerhed/variation, som hun fik opfyldt ved at have et job som ambulanceredder.

Jeg har i mit eget liv haft en i min tætte omgangskreds, som var tosidet, så man vidste aldrig om det var den søde, eller trolden der sprang op af æsken. Uanset hvor sød hun er, indså jeg, at det ikke er en måde for mig at få usikkerhed på. Så jeg besluttede, at dette menneske skulle fylde langt mindre i mit liv, som jeg i øvrigt på mange måder holder meget af.

Der er mange måder at få opfyldt behovet for usikkerhed/variation på

Tag nu Katja, hun fik sit behov for usikkerhed opfyldt ved at arbejde for en frivillig organisation i sin fritid, hvor mennesker kunne ringe ind til en hotline med deres problemer. Samtidig opfyldte dette frivillige job også i stor grad behovet for at bidrage.

Sine havde et job som bogholder, hvilket kedede hende, og hun indså, at hun havde et større behov for daglig usikkerhed/variation. Samtidig var hendes vigtigste behov at bidrage. Da Sine blev bevidst om prioriteten af de menneskelige behov, kvittede hun revisorbranchen. Hun uddannede sig til skolelærer, som hver dag byder på noget nyt, både fagligt og menneskeligt.

Forskelle i behovene mellem kærester og ægtefæller/venskaber kan også give konflikter. Ofte er disse behovs prioriteringer dog ikke noget, man har talt om. Det kan bare ligge og give konflikter, uden at man forstår eller har talt om hvorfor. Derfor kan det være en super god ide at få talt om, hvordan I hver især prioriterer disse 6 menneskelige behov.

Spørg dig selv

Har du nogensinde spekuleret på, hvordan dine indre kompasnåle – usikkerhed/variation – påvirker dine livsvalg? Hvordan styrer disse behov dit valg af karriere, partnere, livsstil og mere? Tænk over følgende:

 1. Hvordan prioriterer du usikkerhed/variation i forhold til andre menneskelige behov?
 2. For at skabe dit drømmeår, hvordan kan du opfylde disse behov på en måde, der er i overensstemmelse med dine dybeste ønsker?
 3. Hvad drømmer du om?
 4. Hvilken plads skal usikkerhed/variation have i dit liv?

Et livsområde kan godt tjene til at opfylde mange forskellige behov

F.eks. mit arbejde med at hjælpe mennesker med angst opfylder følgende behov:

 • Økonomisk indtjening selvom det dog ikke er så sikker ind lønindkomst som at have en fast månedsløn, man kender på forhånd.
 • Usikkerhed/variation, jeg ved aldrig hvad mine klienter kommer med.
 • Jeg er betydningsfuld for det menneske, fordi de går fra næsten intet at kunne til at have et almindeligt liv.
 • Mit behov for at vokse, fordi jeg hele tiden lærer nyt for at kunne bidrage mere.

Mit parforhold opfylder følgende behov:

 • En vis grad af sikkerhed, fordi jeg altid kan komme hjem i en tryg favn.
 • Usikkerhed/variation, fordi vi laver nye ting sammen, f.eks. gik vi en overgang til en ny dans Zouk.
 • Kærlighed/tilknytning
 • Vækst fordi han giver mig modspil og medspil.
 • Bidrag fordi jeg gerne vil bidrage til forholdet og vi begge har det vidunderligt og udvikler os.

Så hvordan vil du have dine behov opfyldt i 2024. Hvilke livsområder bruger du til at få opfyldt dine behov for usikkerhed/variation? Og er dit behov for usikkerhed/variation i balance i forhold til andre livsområder.

Her er forslag til hvordan du kan få behovet for usikkerhed/variation opfyldt på forskellige måder

 1. Variation i Rutinen: Introducer små ændringer i din daglige rutine – prøv en ny hobby, lær et nyt sprog, prøv en ny ret eller tag en ny rute til arbejde.
 2. Professionel Diversitet: Overvej sideprojekter eller deltidsroller, der kan tilbyde nye udfordringer og oplevelser.
 3. Relationelle Eventyr: Planlæg overraskelser eller fælles aktiviteter, der bringer ny energi ind i dine relationer.
 4. Personlig Udvikling: Deltag i workshops eller seminarer, som udvider din horisont og introducerer dig til nye ideer og mennesker.
 5. Ferier til nye steder
 6. Prøv noget nyt. Nye veje på arbejde, nye hobbies, nye smage

Du kan læse mere om Tony Robbins og hans arbejde med de 6 menneskelige behov her.

Du kan finde blogindlægget om de 6 menneskelige behov her og blogindlægget om det menneskelige behov sikkerhed her.

De bedste hilsner,

Author: Sofie Høyen

Kommentering er slået fra.

Ring nu og hør mere