Frygt i længere tid kan give nærsynethed

Frygt i længere tid kan give nærsynethed

Frygter du, det du ser?

De følelser vi bærer med os som vores daglige følelsesmæssige livsledsagere, har en dybtgående indvirkning på vores krop, biokemi og ja, endda vores syn.
Undersøgelser tyder faktisk på, at grundlæggende følelser som frygt kan påvirke vores syn, og gøre os mere nærsynede.

Opspilede øjne

Tænk over det – når vi ser nogen blive bange, er det ofte som om deres øjne pludselig bliver så store som tekopper. Dette er ikke kun noget, du ser i tegneserier eller på emoji-listen; det er en reel fysiologisk reaktion.

Frygt får os til at spærre øjnene op som reaktion på potentiel fare. Vi ønsker at se, hvad der truer os, og det er grunden til, at vores øjne opspiles, så mere lys kan trænge ind. Lyset har vi brug for, for at kunne se klart på vores omgivelser lige omkring os.

Hvorfor nærsynethed?

Øjet er designet til at håndtere kortvarig frygt eller overraskelse, mens en længerevarende frygt i kroppen kan have konsekvenser for dit syn. Hvis vi i længere tid ad gangen går rundt med en følelse af frygt eller stress, bliver nogle af øjenmusklerne stramme og mindre fleksible. Øjet vil derfor have sværere ved at indstille sig til at se på afstand, men forbliver i det beredskab, om fare i ens sfære. Denne tendens kan gøre, at du vænner øjet til kun at se kortsigtet og ikke langsigtet, og øjet vi derfor vænne sig til at se alt på en kort afstand, og får derfor sværere ved at indstille sig til at se klart på afstand.

I min praksis har jeg stødt på mange, der har oplevet, at deres øjne bliver mere nærsynede, når de har været fanget i en tilstand af frygt, angst eller vedvarende bekymring. Det kan også ske efter uventede ulykker, hvor frygten pludselig melder sig. Jeg siger ikke, at det altid er sådan, men det er værd at undersøge forholdet mellem vores syn, livsoplevelser og følelser – ikke mindst i perioder med øget frygt.

Så næste gang du mærker frygten krybe ind, kan du tænke over, hvordan dine øjne reagerer. Det er ikke en tilfældighed, at “øjnene er spejlet til sjælen.” De kan også afspejle vores følelser.Author: Charlotte Bang

Kommentering er slået fra.

Ring nu og hør mere