Det menneskelige behov: Vækst

Det menneskelige behov: Vækst

Det menneskelige behov vækst er en af de mest fundamentale drivkræfter i vores liv

I dette blogindlæg vil vi udforske det menneskelige behov for vækst. Som psykoterapeut og coach er jeg konstant optaget af menneskets iboende behov for at vokse og udvikle sig. Denne drivkraft er fundamental for vores liv, ligesom alt andet i naturen, der enten vokser eller dør. Stilstand findes ikke.

Tony Robbins, en førende ekspert inden for personlig udvikling, betragter vækst som et af de seks primære menneskelige behov, der driver os mod et meningsfuldt og tilfredsstillende liv. Men vækst er ikke altid let. Det kræver ofte mod til at kaste sig ud i usikkerheden, for når vi når et nyt niveau, kender vi ikke os selv på dette nye sted i vores udvikling.

Vækst: Udfordring og mulighed

Det er ofte i de vanskelige situationer, i kriserne, at vi oplever den største personlige vækst. Disse udfordringer kan tvinge os til at se indad og finde styrker, vi ikke vidste, vi havde. De kan også give os mulighed for at genopfinde os selv og skabe et liv, der er mere autentisk og meningsfuldt. Som Maria, der mistede sit job og brugte det som en mulighed for at starte sit eget firma, eller Anders, der gennemgik en skilsmisse og fandt sig selv igen ved at fordybe sig i sine passioner.

Men vi behøver ikke at vente på krisen. Vi kan aktivt styre vores vækst ved at spørge os selv:

 • Hvem vil jeg være?
 • Hvem har jeg lyst til at være som menneske?
 • Hvad tænker, gør og føler det menneske, jeg er ved at udvikle mig til?

Når vi ofte venter til bøvlet dukker op, er det fordi, så længe noget er acceptabelt, er vi ikke tvunget til at gøre noget ved det. Som Jim Collins siger: “Good is the enemy of Great”. Så længe vi kan udholde situationen, vil vi oftest ikke gøre noget ved det. Vi får, hvad vi accepterer. Hvad accepterer du?

Flere eksempler

Louise overvandt en alvorlig sygdom og fik en ny taknemmelighed for livet. Hun indså at livet ikke er en selvfølge og gav slip på alt det, der ikke nærede hendes krop og sjæl. Så der blev mere plads til det, der virkelig betød noget for hende, nemlig relationer og det at bidrage.

Thomas modtog afslag efter afslag på sit bogprojekt hos forlagene, indtil han endelig opnåede succes med sit projekt. Hvert afslag gav ham læring på, hvad der ikke virkede, og hvad han kunne gøre anderledes næste gang. Han blev ved, indtil det virkede.

Ida rejste alene jorden rundt. Det var til tider ensomt og hun stod i en del både svære, men også indimellem kritiske situationer. Ida opdagede en ny selvstændighed og styrke i at kunne klare sig alene.

Min egen rejse

Som terapeut har jeg set utallige eksempler på, hvordan modgang kan være begyndelsen på en dybere selvindsigt og personlig vækst. Jeg har også selv erfaret dette på min egen rejse. Arbejdsmæssigt var jeg engang i en position, hvor jeg elskede mit job og virksomheden, jeg arbejdede for. Men en ny patriarkalsk chef truede med at ændre det hele. Jeg havde en mavefornemmelse, en meget tydelig mavefornemmelse af, at hvis jeg ville bevare mit gode humør og sundhed, så skulle jeg ikke arbejde for ham. Jeg indså, at det, ville gå imod mine værdier og min personlige trivsel. Jeg tog en beslutning: Jeg sagde op og tog til Argentina, hvor jeg kunne udforske mig selv uden de kendte omgivelser, roller og gamle vaner.

I de to år, jeg tilbragte i Argentina, lærte jeg at genopdage mig selv uden de kendte rammer og forventninger. Jeg indså, at forlade det velkendte, var nødvendigt for min egen vækst og trivsel. Det var en tid med udfordringer og usikkerhed, men det var også en tid med utrolig personlig vækst, og et kæmpe eventyr, der ændrede mit liv for altid. Da jeg kom hjem i 2011 startede jeg min egen virksomhed.. Jeg ventede med forandringen til, jeg ikke kunne acceptere jobpræmissen, men det behøver du ikke at gøre. Du kan skabe forandringen nu, hvis du har noget du vil forandre.

Spørgsmål til refleksion

 • Hvilke ressourcer har du fundet frem eller tilegnet dig i de udfordrende situationer i livet? Husk, at du stadigvæk har disse ressourcer, selvom du ikke bruger dem lige nu. De ligger på lager lige til at blive brugt, når der er brug for dem.
 • Hvilke nye indsigter eller forandringer har du skabt i de svære situationer?
 • Hvilken prioritering skal vækst og udvikling have i dit liv sammenhold med de 5 andre menneskelige behov?
 • Hvordan er prioriteten af vækst sammenlignet med behovet for sikkerhed i dit liv?

Ved at reflektere over disse spørgsmål kan du begynde at udnytte de muligheder for vækst, som livet tilbyder, uanset om de kommer med i forbindelse med en krise og nødvendighed eller et bevidst proaktivt valg.

Husk: Vækst er en naturlig del af livet. Det er ikke altid let, men det er altid berigende.

Hvis du vil have hjælp til at udvikle dig og være det menneske du virkelig ønsker at være, så er du velkommen til at kontakte mig på +45 52 50 81 81 eller skrive en besked til mig her. Jeg tilbyder terapi og coaching, der kan hjælpe dig med at:

 • Slippe angst
 • Udforske dine værdier og mål, som det menneske du virkelig ønsker at være
 • Identificere og overvinde blokeringer
 • Skabe et liv, der er autentisk og meningsfuldt for dig
 • Føle dig god nok, og blive ustoppelig

Du kan læse mere om Tony Robbins og hans arbejde med de 6 menneskelige behov her.

Du kan finde det først blogindlæg om de 6 menneskelige behov her.

De bedste hilsner,

Author: Sofie Høyen

Kommentering er slået fra.

Ring nu og hør mere