Det menneskelige behov: Bidrag

Det menneskelige behov: Bidrag

Den styrkende kraft i at bidrage

Vi er nået til det menneskelige behov bidrag i vores serie om de seks menneskelige behov: Sikkerhed, Usikkerhed/Variation, Betydning, Kærlighed/Tilknytning, Vækst og Bidrag. Vi er alle født med en iboende trang til at bidrage og gøre en forskel i verden omkring os. Det at give af os selv og hjælpe andre er ikke kun en handling af venlighed. Det er også en måde at opfylde vores mest grundlæggende behov. Blandt de seks menneskelige behov, er bidrag en kraftfuld faktor, der kan berige vores liv på flere måder end én. Det er bevist, at når vi uselvisk bidrager til noget, der er større end os, selv, ja så bliver vi gladere.

Udfordringen ved at bede om hjælp

Mange af os står over for udfordringen ved at bede om hjælp. Det kan være, fordi vi frygter at være til besvær eller føler, at vi bør kunne klare os selv. Men det paradoksale er, at når vi beder om hjælp, giver vi andre mennesker muligheden for at bidrage. Dermed opfylder vi også deres behov for at føle sig nyttige og værdifulde. Denne udveksling af støtte og assistance skaber en smuk synergi, hvor vi alle får mulighed for at føle os værdifulde.

At bidrage til andres liv giver os ikke kun muligheden for at opfylde deres behov, men også vores egne. Når vi ser bort fra pleaser-rollen og tillader os selv at give uden at føle os udnyttede, kan vi opleve en dyb tilfredsstillelse i at vide, at vi gør en forskel. Det at bidrage kan fungere som en vej til at opfylde vores behov for at være betydningsfulde og føle os værdifulde i samfundet.

Vækst gennem bidrag

Desuden er det at bidrage ofte forbundet med vækst. Når vi engagerer os i at hjælpe andre, udfordrer vi også os selv til at vokse og udvikle os. Den proces med at støtte andre kan føre til personlig vækst og en dybere forståelse af vores egne evner og grænser. Jeg har personligt erfaret denne vækst som både menneske og fagperson gennem mit arbejde med at hjælpe andre. Ved at give af mig selv har jeg lært så meget og oplevet en berigende udvikling, der har styrket mig på mange niveauer.

At prioritere sig selv

Selvom det at bidrage er en essentiel del af vores liv, er det vigtigt at huske på, at vi også skal tage vare på vores egne behov. Det er ikke sundt at tømme vores eget glas for at fylde andres. Vi skal huske at sætte vores egne behov først og sørge for, at vi har en solid base, inden vi giver af os selv til andre.

Man kan tydeligt se dette behov for at bidrage allerede hos børn. Jeg mindes tydeligt, hvordan jeg som barn følte mig stolt og glad, da jeg fik lov til at hjælpe med opvasken. Selvom min mor måtte tørre op igen efter mig, var den følelse af at bidrage og være til nytte noget, der styrkede min selvtillid og følelse af værdi. Ja dengang vidste jeg ikke, at hun vaskede det hele op igen, det fortalte hun mig først, da jeg var voksen, for hun elskede at se min glæde ved at bidrage, og være sammen om det.

Historier om ændring af prioriteringsrækkefølge i behovene:

  • Julie plejede at sætte sit eget behov for materielle ting over alt andet. Det materielle ting, opfyldte bl.a. behovet for at være betydningsfuld. Men efter at have oplevet den dybe tilfredsstillelse ved at hjælpe andre i en lokal velgørenhedsorganisation, har hun ændret sin prioritering. Hun føler nu en større lykke ved at bidrage til andre, hvilket også samtidig opfylder behovet for at være betydningsfuld.
  • Mikkel var engang fokuseret på sin karriere og personlige succes, for at opfylde behovene økonomiske sikkerhed, variation og at være betydningsfuld. Han oplevede den berigende følelse af at støtte sårbare mennesker i sit lokalsamfund. Han har efterfølgende ændret sin prioritering og givet bidrag topprioritet. Han har fundet en større mening i at bidrage til fællesskabet, hvilket også kommer til udtryk i hans karriere. Og interessant nok er han nu blevet endnu mere succesfuld ved at ændre prioriteringen i de menneskelige behov.
  • Ida troede engang, at hendes lykke kun kunne komme fra ydre anerkendelse og 100 % sikkerhed i at andre kunne lide hende. Men efter at have oplevet den dybe forbindelse og glæde ved at hjælpe andre i nød, har hun ændret sin prioritering. Hun har fundet en dybere tilfredsstillelse i at bidrage til andres liv.
  • Lene´s højeste menneskelige behov var, tilknytning, og det næst største var sikkerhed. Lene var i et forhold, som ikke gav hende glæde. Da Lene prioriterede, det at bidrage højere end sikkerhed, opdagede hun, at hun bedre kunne bidrage til sine børns udvikling ved at blive skilt. Hun får nu opfyldt sit behov for tilknytning og kærlighed på en måde og i relationer, der giver hende glæde. S

Hvert af disse eksempler viser, hvordan ændringen af prioriteringsrækkefølgen i vores behov kan føre til en dybere tilfredsstillelse og lykke i vores liv. Husk alt hvad vi gør, alle vores handlinger, gør vi for at opfylde et eller flere af vores 6 menneskelige behov.

Spørgsmål til refleksion:

  • Hvilken prioritering skal det at bidrage have i dit liv?
  • Hvad ønsker du at bidrage med i 2024?
  • Hvad vil du bidrage med på forskellige områder af dit liv?
  • Hvordan får du i dag opfyldt dit behov for at bidrage til andres liv?
  • Hvordan sørger du for, at det er i balance, så du også fylder dit eget bæger op?

Du kan læse mere om Tony Robbins og hans arbejde med de 6 menneskelige behov her.

Du kan finde det først blogindlæg om de 6 menneskelige behov her.

Såfremt du vil sætte yderligere fut, i din personlige udvikling, og du ønsker hjælp til det, så er du velkommen til at ringe og få en gratis uforpligtende samtale på telefonen.

De bedste hilsner,

Author: Sofie Høyen

Kommentering er slået fra.

Ring nu og hør mere