Det menneskelige behov: Betydning

Det menneskelige behov: Betydning

Det menneskelige behov for at have betydning

I vores serie om de seks menneskelige behov: Sikkerhed, Usikkerhed/Variation, Betydning, Kærlighed/tilknytning, Vækst og Bidrag, er vi nået til det menneskelige behov betydning.

Vi har alle et behov for at være af betydning. Derfor er noget af det værste også at blive 100% ignoreret, for så har man jo ingen betydning. Hverken positiv eller negativ. Negativ opmærksomhed er bedre end ingen opmærksomhed, og dermed er negativ betydning bedre end ingen betydning. Det er f.eks. det mange voldelige, mobbere og kriminelle benytter sig af med destruktive konsekvenser for omgivelserne. En mobber har i en eller anden grad stor betydning for mobbeofferet, om end det er negativt. Omvendt kan man have en stor betydning for et andet menneske ved at bidrage, hjælpe, bare at være der, elske og værdsætte det menneske, eller være dets heppekor.

Alle behov kan opfyldes destruktivt og konstruktivt, det vigtigste for os er at få dem opfyldt. Hvis vi ikke kan få behovet opfyldt på en god måde, finder vi ofte helt ubevidst en dårlig. Hvor vidt måden du får opfyldt dit behov for at have betydning er god eller dårlig for dig og andre, afhænger af hvordan opfyldelsen af dette behov bidrager, til det du virkelig gerne vil opnå i dit liv, og hvordan det påvirker kvaliteten af andres liv.

Overvej, hvordan du får dit behov for at være betydningsfuld opfyldt på en måde, der gør dig glad og tilfreds. Giv det at være betydningsfuld den rette prioritering i rækken af de 6 menneskelige behov. Det vil ofte give et bedre liv, at give betydningsfuldhed en mindre priotering end kærlighed, vækst og bidrag.

Statussymboler

Statussymboler kan give os en større betydning i vores egen og andres øjne, alt efter hvilke værdier vi har. Der er i samfundet en tendens til, at de mest betydningsfulde på jobbet har den bedste bil, det bedste kontor osv. Men det er også vigtigt at se, hvad man gerne vil være betydningsfuld for. Det kan være ved at gøre sig uundværlig. Hvis det at være betydningsfuld prioriteres for højt, er det her, man kan være i fare for at blive overdrevet hjælpsom. Fordi man vil hjælpe så meget, at man sætter sine egne behov til side for at please, være betydningsfuld, fordi man tror, det giver mere anerkendelse eller kærlighed.

Jeg havde engang en firmabil, en BMW, fordi det var den, der fulgte med jobbet, og ikke fordi jeg valgte den. Ok, den havde super nice køreegenskaber, så det nød jeg, men jeg var virkelig ligeglad med den anerkendelse, der lå i mærket. Det var som om, folk gav mig mere kredit. Når jeg kom ind et sted, spurgte de: “Hvem kører i den sorte BMW?”. Og når jeg sagde: “Det er mig”, fik jeg lige en anden anerkendelse. For mig var det tomt og hult. Jeg havde jo bilen i forbindelse med mit job, og jeg ville hellere anerkendes for det menneske jeg var, og det jeg stod for. Anerkendes for at jeg dengang uddannede mig til det, jeg laver i dag, så jeg kan bidrage til, at mennesker slipper deres angst mv, og lever deres drømmeliv. At få større anerkendelse pga. af et statussymbol, gjorde mig lidt ked af det. Men det lærte mig, at det får man åbenbart ofte.

Udseendets betydning

Tøj, piercinger, tatoveringer og meget unik påklædning er også ofte noget, vi bruger for at føle os betydningsfulde. Det kan også blot bruges, fordi vi virkelig synes, det er flot, og det er konstruktivt for os. Der hvor det kan blive destruktivt for os, er når det bruges, fordi vi tror hvis vi klæder/tatoverer/piercer os helt unikt, så får vi mere værdsættelse, tilknytning og kærlighed. For så ligger årsagen til kærligheden uden for os selv og vores virkelige kerne. Hvis vi prioriterer det at være betydningsfuld højere end kærlighed, er det ofte fordi, vi tror, vi får mere kærlighed, hvis vi er betydningsfulde.

Tag Lotte, hun troede at hvis hun gik i super smart tøj, så kunne folk bedre lide hende og hun ville få meget opmærksomhed og kærlighed. Så det virkelige behov bag det smarte tøj var kærlighed og ikke det at være betydningsfuld.

Behovet for at være betydningsfuld

I en verden besat af berømmelse og anerkendelse er det let at glemme, hvad det egentlig vil sige at være betydningsfuld. At være betydningsfuld handler om mere end blot at have et kendt navn eller et stort antal følgere på sociale medier. Det handler om at føle, at vores tilstedeværelse og handlinger har en meningsfuld indflydelse på verden omkring os.

Når vi oplever en ægte følelse af betydning, føler vi os motiverede til at gøre en positiv forskel i verden. Vi stræber efter at hjælpe andre, engagere os i meningsfulde projekter og bruge vores talenter til at skabe positive forandringer. Denne indre motivation fører til en dyb tilfredsstillelse, der ikke kan opnås gennem ydre anerkendelse alene.

Hvis vi ignorerer behovet for at være betydningsfuld, kan det føre til en følelse af tomhed og mangel på formål. Vi kan føle os apatiske og uengagerede i livet, som om vores liv ikke har nogen reel betydning.

Destruktiv og konstruktiv adfærd

Men behovet for at være betydningsfuld kan også være en kilde til ubalance. Når det prioriteres for højt, kan det føre til narcissisme og en overdreven fokus på at blive beundret af andre. Vi kan blive fanget i en uendelig søgen efter ekstern validering, der aldrig føles tilstrækkelig.

Som Lærke, der var en ambitiøs leder. Hun misbrugte sin magt for at manipulere og kontrollere sine medarbejdere for at opnå personlig anerkendelse og betydning. Hendes destruktive adfærd førte til mistrivsel og stress på arbejdspladsen.

Men heldigvis er der også konstruktive måder at opfylde vores behov for betydning på. At bidrage positivt til andre menneskers liv eller samfundet som helhed kan give os en følelse af mening og betydning. Når vi hjælper andre eller bidrager til noget større end os selv, opnår vi ægte tilfredsstillelse og glæde.

Som Peter, en mentor for unge i lokalsamfundet. Han fandt betydning i at guide og støtte de unge gennem deres udfordringer. Hans engagement i at hjælpe andre til at nå deres potentiale gav ham en følelse af stolthed og opfyldelse af bidrag.

Reflektér og få behovet opfyldt

For at opfylde behovet for at være betydningsfuld er det vigtigt at fokusere på at skabe ægte forbindelser med andre, bidrage positivt til samfundet og forfølge passioner, der er større end os selv. Ved at give af os selv og vores tid til formål, der er meningsfulde for os, kan vi opdage en dyb følelse af betydning og formål i vores liv.

Det er vigtigt at reflektere over, hvordan vi søger at opfylde vores behov for betydning. Er det gennem materialistiske symboler som statusbiler og eksklusivt tøj, eller er det gennem vores handlinger og bidrag til fællesskabet? At være betydningsfuld for det rigtige – for vores værdier, vores relationer og vores samfund – er nøglen til en meningsfuld tilværelse.

Hvad betyder noget for dig?

Til sidst opfordrer jeg dig til at overveje, hvad der virkelig betyder noget for dig. Hvordan får du opfyldt dit behov for at være betydningsfuld? Hvordan ønsker du at få opfyldt dette behov fremadrettet? Hvilken priotering skal dette behov have, sammenholdt med de andre 5 menneskelige behov.  

Du kan læse mere om Tony Robbins og hans arbejde med de 6 menneskelige behov her.

Du kan finde det først blogindlæg om de 6 menneskelige behov her.

De bedste hilsner,

Author: Sofie Høyen

Kommentering er slået fra.

Ring nu og hør mere