I en verden, hvor digitale skærme er blevet en integreret del af vores arbejdsliv, står vi over for en stigende udfordring med trætte øjne, også kaldet skærmøjne. Denne tilstand, som rammer mellem 50-90% af skærmbrugende medarbejdere, er ikke kun en trussel mod øjensundheden, men er også en vigtig faktor i nedsat produktivitet og trivsel på arbejdspladsen. Heldigvis kan der gøres langt mere end skærmbriller for at afhjælpe problemet.
Skærmøjne kommer med en lang række forskellige symptomer, der påvirker trivsel, sundhed og produktivitet. Symptomer som koncentrationsbesvær, træthed, hovedpine, ømme øjne og sløret syn er alle tegn på, at det er tid til at handle. Desuden er der meget, der tyder på, at skærmøjne kan øge risikoen for udvikling af forskellige synsproblemer, herunder udvikling og forværring af nærsynethed. Denne tendens kan delvist tilskrives det øgede skærmbrug.
Ifølge øjenforeningen er en tredjedel af voksne danskere på nuværende tidspunkt nærsynet, og det estimeres, at hvis vi ikke gør noget, vil 50% af verdens befolkning være nærsynet i 2050. Set gennem fremtidsforskerens briller er det ikke utænkeligt, at skærmrelaterede øjenproblemer i fremtiden kan blive anerkendt som en arbejdsskade hos skærmbrugende medarbejdere.
Omkring 80 % af hjernens sanseindtryk kommer fra øjnene, som er den primære arbejdende sans ved skærmarbejde. Øjenarbejde indebærer muskelarbejde, og skærmarbejde er ensidigt gentaget arbejde for øjnene og de tilhørende muskler.
En lang række forskningsartikler beskriver en sammenhæng mellem skærmøjne og nedsat produktivitet. Det er logisk, at når den arbejdende sans bliver overbelastet og anstrengt, påvirker det klarhed, præcision og produktivitet. Mange oplever, at når øjnene trives, smitter det omvendt positivt af på arbejdsglæde og præstation.
Skærmarbejde reducerer vores blinkfrekvens og kan også forårsage ufuldstændige blink. Når øjet blinker får vi nye og dermed flere synsindtryk, samtidig med at øjets hornhinde både smøres og renses. Det ensformige muskelarbejde udtrætter øjets muskler. Det blå lys fra skærme kan påvirke vores søvnkvalitet, især hvis vi kigger på skærm i tiden op til sengetid.
Både arbejdsgiver og arbejdstagere har et fælles ansvar for at afhjælpe de negative konsekvenser af de mange skærmtimer. Det er vigtigt, at digitale arbejdspladser uddanner deres medarbejdere i, hvordan de bedst muligt bruger deres øjne. Bevidstheden om dette kan være med til, at mindske de negative konsekvenser af ensidigt gentaget arbejde.
Oplever du eller nogle af dine kollegaer et eller flere af disse symptomer efter mange timer foran en skærm, kan et foredrag om Eyefulness måske være noget for dig og din virksomhed?
Foredraget guider jer gennem forskellige øvelser, tips og viden om øjensundhed. Det er redskaber, der afhjælper symptomerne på skærmøjne. Øvelserne er simple og er lette at udføre, og kan nemt implementeres i arbejdsdagen.
Foredraget har til formål at skabe bedre trivsel på arbejdspladsen, ved bevidst at sætte fokus på sunde og usunde vaner. Det tager den samme tid at have usunde som sunde synsvaner, men effekten på syn, trivsel og effektivitet er forskellig. Lad os samarbejde om at skabe en digital arbejdsplads, hvor øjne trives, så I kan opnå Jeres fulde potentiale.
Eyefulness-metoden er udviklet med det formål at fremme øjensundheden på digitale arbejdspladser. Eyefulness er en metodetilgang bestående af øvelser, tips og viden om øjensundhed, som bidrager til at forbedre din arbejdsdag med sundere øjne.
I foredraget får du og dine kollegaer nogle redskaber, der kan bruges øjeblikkeligt, allerede under foredraget. Foredraget er designet til at fremme sunde synsvaner og forebygge skærmøjne på længere sigt, men alligevel oplever jeg, at flere kan se bedre allerede under foredraget.
Det er super simpelt og vi burde have lært det i skolen. Øvelserne bliver trænet under foredraget, så man kan gå hjem foran skærmen og være i gang med det samme. Foredraget er lærerigt, underholdende og sjovt
⭐⭐⭐⭐⭐
Randi Mie Hansen
Seriel Entreprenør
Charlotte gav os viden og guidede simple øvelser til at forebygge skærmøjne og dermed relateret nærsynethed. Jeg blev ret overrasket over, at de simple øvelser faktisk forbedrede mit syn på under 30 min. Jeg så faktisk skarpere og tænker, at hvis jeg begynder at målrettet øve mig, så kan jeg måske lægge brillerne oftere på hylden, hvilket jeg gerne vil.
⭐⭐⭐⭐⭐
Lene Outzen Foghsgaard
Journalist og podcaster
Et vigtigt og høj-aktuelt foredrag for alle mennesker, der arbejder foran en skærm hver dag. Jeg vidste ikke, at vi kan træne vores øjne til at se bedre – og jeg anede ikke noget om vigtigheden af at forebygge skærmøjne. Måske viser Charlotte os en del af fremtiden, som vil være hverdag for vores børn. Hvis det er fremtiden, skal optikerne nok til at lave øjen-fitness-kæder i stedet for brille-butiks-kæder….
⭐⭐⭐⭐⭐
Mirja Bang Hansen
Lead your brain
Jeg kan varmt anbefale Charlotte, som foredragsholder og/eller indslag på en workshop.
Med stor ro og blidhed førte Charlotte os igennem øvelser/meditation og holdte et fint, nærværende og inspirerende foredrag om vores øjnes behov for træning og vedligeholdelse. Betydningen af vores øgede skærmarbejde (unge som gamle) er meget stor og Charlotte har den nødvendige viden om, hvordan vi med øvelser kan forebygge svagt syn – fremfor at skulle symptombehandle, når skaden er sket.
Charlotte passer ind på ethvert arbejdsrelateret arrangement, hvor medarbejderne har dagligt skærmarbejde.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Christina Busk Marner
Børnebøger med budskaber for børn og voksne
Børnebøger med budskaber
for børn og voksne
Cand. Merc. (filosofi)
Er du og din arbejdsplads klar til at ændre jeres synsvaner til det bedre? Du er velkommen til at ringe og få en snak om, hvordan jeg kan hjælpe dig og din virksomhed! Udover foredrag er det også muligt at investere i en skræddersyet workshop.
Læs artikel på Dansk 06/11 2023 Sådan forebygger I skærmøjne, og optimerer produktivteten
ALT.dk 07/11 2023: Døjer du med tørre, irriterede og trætte øjne? Sådan undgår du skærmøjne
Amager Loalavis 10/05 2016 Få bedre syn på naturlig vis (Artiklen er på side 14)